Страница 1 от 1

Правила на форума

Публикувано на: 02 Май 2020, 18:06
от Yabulka
Това е културно място за публична дискусия

Мислете за форумите като за среща в публичен парк. И те като парка са място за обмяна на информация, опит, умения чрез продължаваща дискусия. Тези правила не са изсечени в камък; приемете ги като насоки, които да ни помогнат да поддържаме форумите едно чисто, грамотно и цивилизовано място за дискусия.

Допринасяйте за дискусията

Помогнете ни да изградим място за позитивна дискусия, като се стремите винаги да допринасяте към темата, с всяко ваше мнение. Ако не сте сигурни, че каквото се каните да публикувате допълва и развива темата, или ако подозирате, че са предимно празни приказки, премислете.

Темите, които се обсъждат на форумите, са важни за нас, затова ви молим да се отнасяте към тях все едно са важни и за вас. Отнасяйте се с уважение към всички теми и потребители, дори да не сте съгласни с казаното и публикуваните мнения.

Добър начин да се включите полезно в дискусията е откриването на вече съществуващи теми, засягащи въпросите, които ви вълнуват. Преди да пускате нова тема разгледайте различните форуми, техните описания и темите във всеки от тях, за да се ориентирате. Току-виж сте намерили подходящ разговор, в когото да се включите.

Не обиждайте, дори когато не сте съгласни

Понякога ще искате да отговорите на мнение, с което не сте съгласни. Това е съвсем нормално. Запомнете: критикувайте идеите, а не хората зад тях! Моля избягвайте:
 • Обидни имена и думи.
 • Да отговаряте на тона на дадено мнение, вместо на съдържанието му.
 • Автоматично отричане и самоцелно противоречене.
Вместо това, използвайте добре обосновани контра-аргументи, които ще допринесат нова информация към разговора.

Вашето участие има значение

Всяка тема във форумите задава тон на дискусията. Когато нов потребител попадне на форумите и срещне цивилизовани и интересни теми, по-вероятно е да се включи подобаващо. Нека заедно определим бъдещите тон и излъчване на форумите, като създаваме и участваме в полезни и разнообразни теми, вместо да “подкрепяме” с коментарите си конфликти. Нека не замърсяваме “парка” и да се опитаме да го оставяме в по-добро състояние, отколкото го намираме.

Ако видите проблем, сигнализирайте

Модераторите имат специални права и задължения, които ги правят отговорни за реда на форумите. Но тази отговорност е споделена с всички останали потребители. С ваша помощ, модераторите могат да бъдат истински полезни на обществото, а не просто да функционират като чистачи или полицаи.

Когато видите обидно мнение или неприемливо поведение, не отговаряйте импулсивно. Това само ще задълбочи проблема. Просто подайте сигнал, като използвате бутона “Report post” - горе в дясно на всяко мнение, триъгълник с “!” в него. Опишете във формата вашето притеснение - това ще подаде сигнал до модераторите и те ще вземат мерки, ако и както преценят.

За да запазим духа на общестността, модераторите са натоварени със задачата и отговорността да редактират и премахват теми, мнения и потребители, когато сметнат за нужно.

Винаги бъдете учтиви

Малко неща развалят приятния разговор както грубостите:
 • Бъдете културни. Не публикувайте мнения, които всеки нормален човек би сметнал за обидни или груби.
 • Имайте уважение към останалите. Опитайте се да не се подигравате на участниците в дискусията, да не ги наскърбявате, да не издавате лична информация за тях.
 • Уважавайте и форумите. Не пускайте спам и ненужни или смущаващи потребителите теми.
Много от термините в този текст не са точни и конкретни, затова избягвайте поведение, което дори леко загатва нещо обидно или създаващо проблем. Ако не сте сигурни дали написаното от вас е проблемно, задайте си следния въпрос: как ще се почувствате, ако утре този текст излезе, подписан с вашето име, в голям национален вестник? Старайте се изказът, връзките към външни сайтове и изображенията, които помествате, да са безопасни за вашите приятели и семейство.

Бъдете подредени

Положете усилия да публикувате теми и мнения на правилното място, за да можем да прекарваме повече време в дискусия, а не в подреждане:
 • Пускайте всяка тема в подходящия за нея форум.
 • Не публикувайте една и съща информация в няколко различни теми, или една и съща тема в няколко форума.
 • Старайте се всеки отговор по дадена тема да допринася с нещо. Вместо да пуснете едносричен отговор “да” или “съгласен” или “благодаря”, използвайте бутона “Харесвам” (Like).
 • Не “отвличайте теми”, като променяте посоката на разговора - за целта започнете нова тема.
 • Не се подписвайте под всяко ваше мнение - форум системата ясно показва кой е авторът.
Публикувайте само ваши неща

Забранено е публикуването на каквато и да е информация в цифров вид, която принадлежи на друг човек, освен с неговото изрично позволение. Това включва софтуер, видео, аудио и снимкови файлове.

Ще се радваме да се включите в нашата общност! Заповядайте!