Сушене на череши

Форум за споделяне на рецепти и всякакви вкусотии, които сте приготвили от чистата храна на Кооператива. Тук обсъждаме и начини за складиране, съхранение и бурканизация. Как да се грижим за нашите продукти?

Сушене на череши

Мнениеот Soul » 07 Юни 2013, 10:11

Вех си от вкусните черешки на Слънчевата ферма и понеже не съм фен на компотите, а и на сладката много-много, искам да си ги изсуша.
Та ми се ще някой, който е сушил плодчета, да ми даде съвет как става това. На сянка или на слънце да ги сложа? 
Аватар
Soul
Член на Хранкооп София
 
Мнения: 83
Регистриран на: 17 Май 2013, 15:01

Re: Сушене на череши

Мнениеот Ралица » 07 Юни 2013, 10:43

сушила съм рози, череши, круши и касис досега

единият вариант, който съм пробвала, е на слаба фурна, по възможност с вентилатор (50-100 градуса)
отнема няколко часа - зависи от фурната, вида и размера на продуктите 
важно е да са добре изсушени, иначе мухлясват

разбира се, по-добрият начин е да оставиш да изсъхнат самички, но в града, и особено в центъра, такова начинание е предизвикателство

мяркала съм инфо и за двата варианта - на слънце и на без;
аз предпочитам втория, върху хартия и на стайна температура, оставени някъде, където не пречат и няма нужда да бъдат местени, докато се сушат
но това наистина е ако си спокойна на колко чисто място живееш
отнема няколко седмици, по мой спомен
Аватар
Ралица
Координатор
 
Мнения: 867
Регистриран на: 17 Дек 2012, 17:27

Re: Сушене на череши

Мнениеот Soul » 07 Юни 2013, 11:16

Благодаря много, Рали.
Аз сега ще ги нося на чистичко място за една седмица, пък да видим. :)
Иначе фурната ми не е много пригодна за такива инициативи. 
Аватар
Soul
Член на Хранкооп София
 
Мнения: 83
Регистриран на: 17 Май 2013, 15:01

Re: Сушене на череши

Мнениеот Боби Димитров » 07 Юни 2013, 11:41

Виждал съм следното "приспособление" (което вероятно не е по вкуса/възможностите на едно домакинство, но все пак): поцинкована мрежа 3-5 мм, оформена като плитка тава/кошница чрез подгъване на ръбовете нагоре. Размерът зависи от условията, но мрежата е обикновено 1 м широка и се продава на метър. "Тавата", която съм виждал, беше към 2 х 1 м...

Това нещо седи на стелаж без полици. В него се редят плодовете с извадени костилки, като се опитваш да са на 1 ред. В стая в кооперация в Дървеница (специално предвидена за сушене) с южно изложение, при отворени денонощно прозорци (с комарник) и отдушник с перка, за 2 седмици стават на стафиди. В процеса на сушене след седмица ги "смиташ" на половината тава, зареждаш нови, разделител дъсчица и те така.
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 827
Регистриран на: 27 Ное 2012, 09:27
Местоположение: София

Re: Сушене на череши

Мнениеот Ралица » 07 Юни 2013, 11:42

аз и в старичка фурна съм сушила, ако такова нещо визираш
такава, дето ми е набор, да речем :)
просто пускаш на ниски градуси и проверяваш ситуацията периодично

поздрав и дано съм ти била от полза
Аватар
Ралица
Координатор
 
Мнения: 867
Регистриран на: 17 Дек 2012, 17:27

Re: Сушене на череши

Мнениеот Петя Николова » 07 Юни 2013, 11:59

Има и такъв вариант за сушене, може да се регулира температурата. При него единствено не съм наясно какво взаимодействие има между пластмасата и храната при нагряване. От известно време се чудя дали ако се ползва готварска хартия между храната и пластмасата, може да се неутрализира взаимодействието.
Варианта който описва Боби, ми допада най-много, само свободна стая нямам : )
Аватар
Петя Николова
Организатор
 
Мнения: 273
Регистриран на: 17 Дек 2012, 11:04
Местоположение: София, Кабинков лифт - Симеоново

Re: Сушене на череши

Мнениеот Ралица » 07 Юни 2013, 12:04

Петя Николова написа:От известно време се чудя дали ако се ползва готварска хартия между храната и пластмасата, може да се неутрализира взаимодействието.

готварската хартия е двустранно силиконова, доколкото знам, и поне до момента се опитвах да не разсъждавам относно възможните проблеми И с този факт, защото аман вечи :)
Аватар
Ралица
Координатор
 
Мнения: 867
Регистриран на: 17 Дек 2012, 17:27

Re: Сушене на череши

Мнениеот Петя Николова » 07 Юни 2013, 12:08

Аз имам една френска екологична. Кафява е на цвят и пише - Неизбелвана, без силикон или пергамент, годна за рециклиране и компостиране.
Аватар
Петя Николова
Организатор
 
Мнения: 273
Регистриран на: 17 Дек 2012, 11:04
Местоположение: София, Кабинков лифт - Симеоново

Re: Сушене на череши

Мнениеот Soul » 07 Юни 2013, 12:28

Благодаря много за отговорите на всички. Много са ми полезни. :)
Фурната ми не е стара, но няма вентилатор, а и ми се ще да пробвам естествено сушене. Но като се прибера може и до нея да прибегна, ако не са се изсушили съвсем.
С дехидрататор от пластмаса с неясен ефект не ми се рискува. Достатъчно други замърсители има в градските условия.

Иначе това, което е описал Боби, е идеален вариант, особено за големи количества, но цяла стая, няма как да отделя.

(п.п. забелязах че иконките от бърз отговор са много по-симпратични, обаче не излизат по същия начин след изпращане) 
Аватар
Soul
Член на Хранкооп София
 
Мнения: 83
Регистриран на: 17 Май 2013, 15:01

Re: Сушене на череши

Мнениеот Боби Димитров » 07 Юни 2013, 12:53

Теоретично с метър мрежа можеш да си направиш 2 тави 50 х 100 см, като всяка да я опаковаш в комарниците, дето ги продават за бебешка количка. И това нещо на 2 касетки на терасата и така. Даже в някои складове може да ти продадат по-малко от 1 линеен метър.

То и аз нямам стая, тия ми наблюдения са от моя "доведен" дядо, от който знам много за билки, гъби, горски плодове и изобщо за природата - той имаше отделна стая, защото предаваше за изкупуване какво ли не. Но гаранция ще си направя подобна "сушилня" в малък размер, когато заимаме собствено жилище.
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 827
Регистриран на: 27 Ное 2012, 09:27
Местоположение: София

Re: Сушене на череши

Мнениеот Ралица » 08 Юни 2013, 11:29

Soul написа:Фурната ми не е стара, но няма вентилатор, а и ми се ще да пробвам естествено сушене. Но като се прибера може и до нея да прибегна, ако не са се изсушили съвсем.

вентилаторът позволява да можеш да сушиш повече от една тава едновременно
макар че от 3 тави с резенчета круши излизат 2 купички накрая, та бъди готова за подобни компресии :)
Аватар
Ралица
Координатор
 
Мнения: 867
Регистриран на: 17 Дек 2012, 17:27


Назад към Рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани