Кисело зеле в буркани

Форум за споделяне на рецепти и всякакви вкусотии, които сте приготвили от чистата храна на Кооператива. Тук обсъждаме и начини за складиране, съхранение и бурканизация. Как да се грижим за нашите продукти?

Кисело зеле в буркани

Postby bushkata » 15 Feb 2013, 02:47

Киселото ми зеле не ще да трае повече. То може и да трае, де, но аз като отворя бидона и ми се залъглява погледа, паяците изпопадват от тавана...
Как се затваря в буркани? Вари ли се, що ли? Нещо добавя ли се?
User avatar
bushkata
 
Posts: 282
Joined: 16 Dec 2012, 14:20

Re: Кисело зеле в буркани

Postby Боби Димитров » 15 Feb 2013, 11:52

Просто го стерилизирай. Ние ползваме 720 мл буркани (омния и винтови). От външните листа подбираме по-подходящи за сарми, изрязваме жилките и тъпчем листата. В процеса на тъпкането те отделят чорба, която се сбира най-горе. Като напълниш буркана (с логичен просвет под капачката), стерилизираш 3-5 минути, обръщаш и после в килера. Така се е случвало от декември като го затворим до лятото да има зеле.

Подобно и с кълцаното. Останалата част от зелката - наситно, тъпчеш до отделяне на чорба, вариш.

И те така.

пп: Забравих да добавя, че става и у фризер. Листата по-добре в кутия, а кълцаното може и в торбички. Но след 3-4 месеца е добре да е изядено вече.
User avatar
Боби Димитров
Админ
 
Posts: 1000
Joined: 27 Nov 2012, 10:27
Location: София

Re: Кисело зеле в буркани

Postby bushkata » 15 Feb 2013, 12:44

Благодаря ти!
User avatar
bushkata
 
Posts: 282
Joined: 16 Dec 2012, 14:20

Re: Кисело зеле в буркани

Postby Георги Георгиев » 16 Feb 2013, 03:08

Киселото зеле в буркани държи доста време и става за готвене, но не и за салата. Поне така се случи с нашето.. а ни се хапваше салаткааа :roll:
User avatar
Георги Георгиев
 
Posts: 217
Joined: 28 Nov 2012, 10:44

Re: Кисело зеле в буркани

Postby Боби Димитров » 16 Feb 2013, 11:28

За салата можеш да си правиш бързо зеле - кълцано и претрито със сол и захар, натъпкано в буркан. Става за 7-10 дни. Е, не е 1:1 като от бидона, но е добър и неразхитителен компромис.
User avatar
Боби Димитров
Админ
 
Posts: 1000
Joined: 27 Nov 2012, 10:27
Location: София

Re: Кисело зеле в буркани

Postby Гриша Стефанов » 26 Feb 2013, 18:42

За бързи туршии, открийте вселената наречена "тсукемоно"... на Амазон има една книга, там снимките могат да ти докарат язва от слюнкоотделяне, яко язва се хващаше така, но това са бабини деветини (сега да не се обидят бабите), язва се хваща от бактерии...
User avatar
Гриша Стефанов
Архивар
 
Posts: 774
Joined: 20 Dec 2012, 13:09


Return to Рецепти

Who is online

Users browsing this forum: No registered users

cron