Кисело зеле в буркани

Форум за споделяне на рецепти и всякакви вкусотии, които сте приготвили от чистата храна на Кооператива. Тук обсъждаме и начини за складиране, съхранение и бурканизация. Как да се грижим за нашите продукти?

Кисело зеле в буркани

Мнениеот bushkata » 15 Фев 2013, 01:47

Киселото ми зеле не ще да трае повече. То може и да трае, де, но аз като отворя бидона и ми се залъглява погледа, паяците изпопадват от тавана...
Как се затваря в буркани? Вари ли се, що ли? Нещо добавя ли се?
Аватар
bushkata
Организатор
 
Мнения: 282
Регистриран на: 16 Дек 2012, 13:20

Re: Кисело зеле в буркани

Мнениеот Боби Димитров » 15 Фев 2013, 10:52

Просто го стерилизирай. Ние ползваме 720 мл буркани (омния и винтови). От външните листа подбираме по-подходящи за сарми, изрязваме жилките и тъпчем листата. В процеса на тъпкането те отделят чорба, която се сбира най-горе. Като напълниш буркана (с логичен просвет под капачката), стерилизираш 3-5 минути, обръщаш и после в килера. Така се е случвало от декември като го затворим до лятото да има зеле.

Подобно и с кълцаното. Останалата част от зелката - наситно, тъпчеш до отделяне на чорба, вариш.

И те така.

пп: Забравих да добавя, че става и у фризер. Листата по-добре в кутия, а кълцаното може и в торбички. Но след 3-4 месеца е добре да е изядено вече.
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 829
Регистриран на: 27 Ное 2012, 09:27
Местоположение: София

Re: Кисело зеле в буркани

Мнениеот bushkata » 15 Фев 2013, 11:44

Благодаря ти!
Аватар
bushkata
Организатор
 
Мнения: 282
Регистриран на: 16 Дек 2012, 13:20

Re: Кисело зеле в буркани

Мнениеот Георги Георгиев » 16 Фев 2013, 02:08

Киселото зеле в буркани държи доста време и става за готвене, но не и за салата. Поне така се случи с нашето.. а ни се хапваше салаткааа :roll:
Аватар
Георги Георгиев
Член на Хранкооп София
 
Мнения: 215
Регистриран на: 28 Ное 2012, 09:44

Re: Кисело зеле в буркани

Мнениеот Боби Димитров » 16 Фев 2013, 10:28

За салата можеш да си правиш бързо зеле - кълцано и претрито със сол и захар, натъпкано в буркан. Става за 7-10 дни. Е, не е 1:1 като от бидона, но е добър и неразхитителен компромис.
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 829
Регистриран на: 27 Ное 2012, 09:27
Местоположение: София

Re: Кисело зеле в буркани

Мнениеот Гриша Стефанов » 26 Фев 2013, 17:42

За бързи туршии, открийте вселената наречена "тсукемоно"... на Амазон има една книга, там снимките могат да ти докарат язва от слюнкоотделяне, яко язва се хващаше така, но това са бабини деветини (сега да не се обидят бабите), язва се хваща от бактерии...
Аватар
Гриша Стефанов
Архивар
 
Мнения: 639
Регистриран на: 20 Дек 2012, 12:09


Назад към Рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

cron