Кои са сирената без калциев двухлорид?

Форум за споделяне на рецепти и всякакви вкусотии, които сте приготвили от чистата храна на Кооператива. Тук обсъждаме и начини за складиране, съхранение и бурканизация. Как да се грижим за нашите продукти?

Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Тряс » 07 Фев 2013, 18:27

Засега само в познатите ни две малки еко-ферми правят сиренето БЕЗ калциев двухлорид. (не им минава през ума)


Био сертифицираните сирена са СЪС калциев двухлорид.

Всички качествени конвенционални производители на сирене също са СЪС калциев двухлорид - Смилян, Съединение,  Забърдо, Равногор...

От Копиловски манастир и от Черногорски манастир (и двата манастира имат производство ) също сиренето е СЪС калциев двухлорид - много кофти звучи монасите да слагат химикали в сиренето, нали?

Аз категорично не желая да има такова химическо нещо в сиренето, да не говорим, че ако малко повече сложат и започва да хрущи между зъбите много неприятно.


Казвайте, открили ли сте такова сирене?
И означава ли употребата на калциев двухлорид, че не е имало зреене, а е втвърдено благодарение на него?
Тряс
 
Мнения: 79
Регистриран на: 20 Дек 2012, 01:07

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Боби Димитров » 07 Фев 2013, 18:50

Да почнем по-издалеч - какъв е проблемът с калциев двухлорид? Как разбираш, че в дадено сирене има (примерно в черногорското)? Има ли някакъв практически тест или го носиш в лаборатория? Има ли допустима норма/количество/концентрация? Нищо полезно не намерих по темата?
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 1054
Регистриран на: 27 Ное 2012, 10:27
Местоположение: София

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Тряс » 07 Фев 2013, 19:03

Боби, те си го пишат най-коректно и безсрамно. А аз го намерих за пръв път, когато ужасно хрускаше и се обадих в мандра Забърдо (моят тогавашен фаворит и днешен, но снабдяват само Пловдив :( )

От мандрата ми казаха, че го добавят, защото така се стабилизира узряващия процес- бррррр.
Когато прекалят и стават кристали от него, равномерно разпределени, невидими.

Гришата е писал в мейл доста за калциевия двухлорид - няма данни да е вреден. Но защо е там? На Весето и на Цветелина не им е нужен все пак, както и  на бабите ни.


А монасите дали слагат - прихванах доставчика на Копиловския манастир пред един био магазин и той имаше в буса  сирене, дегустирах го въпреки разочарованието си от хигиената и после като попитах за калциевия двухлорид, човекът се обади на техния майстор на сирене и той си каза, че слага.

В другия манастир - Черногорския- бях в магазина им (на територията на манастира, доста странно!) и попитах на място- слагат.
Тряс
 
Мнения: 79
Регистриран на: 20 Дек 2012, 01:07

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Боби Димитров » 07 Фев 2013, 19:44

Аха, комай съм срещал и аз сирене да хруска, но не помня от къде... Определено не искам да ми хруска сиренето, но ако всички слагат CaCl2, интересно защо не хрускат всички сирена?

До колкото разбирам от линка в предишното ми мнение:
В млечната промишленост се използва като сгъстител при производство на ферментирани млечни продукти, повишава добива на краен продукт. Компенсира ниското ниво на калций в млякото, а също и загубата му след пастьоризация. Калциевият дихлорид има и фармакологично значение, използва се при недостиг на калций в организма и като противоалергично
средство.

Абонирам се за тази тема, ще следя дали ще изскочат сирена без добавка, а и си поставям за задача да следя кое хрупа.
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 1054
Регистриран на: 27 Ное 2012, 10:27
Местоположение: София

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Ралица » 08 Фев 2013, 03:43

все по-често хрускат, тяхната кожа, респ. все по-рядко взимам магазинско изобщо...

Биляна, все се сещам за твоя израз от преди месеци за детективския труд по магазините
адска работа е просто
Аватар
Ралица
Координатор
 
Мнения: 962
Регистриран на: 17 Дек 2012, 18:27

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Цвети Алексова » 11 Фев 2013, 21:57

 Темата ме заинтригува.
Аз също съм против добавките,ако ми е било за добавки  ,щях да живея в града  и  да имам 8ч рабботен ден и 5 дневна седмица с 2почивни дни.
В името на  естествената храна живея 
при доста трудни условия  и непрекъсната заетост-за да ядем аз и децата ми  автентични продукти както аз ги наричам.
"цената ,който плащам да ги имам е висока  ,но децата ми и се радват
Аз не им позволявам дори захар да добавят на млякото зада усещат естествения му вкус
Много съм щастлива ,че съм сред съмишленици-ценители на истинските - автентични продукти
Моля ви не забравяйте ,че живеем в ненормален свят в,който нормалното се приема за ненормално и обратното...
Винаги се замисляйте кое е най- важното дали на човек да му е вкусно на вкусовите рецептори  или да е полезно за здравето ,защото много пъти тези овкусители са точно за това и когато попадне на естествения продукт той му се струва  безкусен- съвременна действителност---
Всеки от нас решава в коя действителност да живее...
А за дикалциевия  хлорид не че не съм се сетила  , аз искам да предлагам естествени- автентични продукти , а в тях той няма място....
ДРУЖЕСТВОТО ,което създадох към ферма трите  бора  , нарекохПОМИНЪК С ТРАДИЦИ ИБЪДЕЩЕ...
АЗ СЪМ  ПОТОМСТВЕН ЖИВОТНОВЪД , ,  С ,КОЕТО СЕ ГОРДЕЯ
НО СТЪПИЛА   НА ТРАДИЦИТЕ НА МОИТЕ ПРЕДЦИ , КОИТО ЩЕ ПРЕДАМ НА ДЕЦАТА СИ  , В ТЯХ НЯМА  ДОБАВКИ  ЗА ВКУС И КАЧЕСТВО-
ТЕ СА В САМИЯ ПРОДУКТ САМО ЧОВЕК ДА СИ Е ЗАПАЗИЛ  ВЪЗПРИЯТИЕТО ЗА ИСТИНСКОТО...
Цвети Алексова
Производител
 
Мнения: 86
Регистриран на: 29 Дек 2012, 09:47

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Гриша Стефанов » 11 Мар 2013, 19:21

Тряс написа:А монасите дали слагат - прихванах доставчика на Копиловския манастир пред един био магазин и той имаше в буса  сирене, дегустирах го въпреки разочарованието си от хигиената и после като попитах за калциевия двухлорид, човекът се обади на техния майстор на сирене и той си каза, че слага.

Имах път към Младост та си купих от техния кашкавал, сега го ям, умекнал от седенето в колата, е много е добър за мен. За к.двухлорида, ще го питам и аз човека дето им прави кашкавала, той е някакъв стар мандраджия от района около Кюстендил, може да не е разбрал въобще какво го пита, предполагам Огнян, послушника който разнася продукцията?

Така, като ходихме до фермата на Чемерник (почти почупихме колата, ако ходите джип или пеша най-добре) и питам главатаря там (не собственика, който явно е некаквъ вид "рицар") дали слагат нитрИти в кебапчетата, той отговаря веднага: "нееее, само трева пасат, никакви нитрАти" като явно си мисли за торенето на храната/тревата(?!) на животните...

За хигиената, окновено има пръст навсякъде, за мен си е ОКъ, за мен опасни са само химията и примерно отпадъци от болница и подобни, другото, естественото, то обикновено не убива, а ни прави по-силни :]
Аватар
Гриша Стефанов
Архивар
 
Мнения: 799
Регистриран на: 20 Дек 2012, 13:09

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Гриша Стефанов » 12 Мар 2013, 10:01

Не по темата баш, но не ми се отваря нова...

В Щатско напират да включат Аспартам във много (18) млечни продукти без да се оповестява на етикета, не че повечето хора ги четат етикетите, дори и с напоследък модерния псевдо-здравословен "стил на живот":

https://www.federalregister.gov/article ... y-products

Забележете, че петицията идва и от International Dairy Foods Association (IDFA), така че се готви за навсякъде, а ние като нова Щатска колония, трябва да сме от първите бушмени за "пре-образоване" като какво аджеба е това мляко, какво има вътре, вредно ли е или не, и от къде идва, от виме, или от хим-лаборатория?!

Пийте млекце и яжте чесън докато ни е позволено. Пък после ще веганстваме, къде ще ходим...

Ако се чудите защо ще подслаждат мляко? Ами като му вземат сметаната и излъжат "здравословно (НЕ)ориентираните", че обезмасленото мляко е по-полезно, то после това обезмаслено мляко трябва все пак и някакъв вкус да има, заради което до сега слагаха захар, но Аспартамчето си е по-евтинко и предлага и други бонуси, както някой сме запознати...

Но хората не блеят, а се борят, такива неща - будно население (не че в Щатско е от най-будните като цяло, но процентно малки групи са много наясно кое как...), начини за директен и публичен натиск в/у институции и т.н. трябва да се родят от протестите и у нас, ама да видим... ето:

URGENT ACTON ALERT
Dairy industry petitions FDA to approve aspartame as a hidden, unlabeled additive in milk, yogurt, eggnog and cream. The integrity of our food supply is poised for another blow with an FDA petition submitted by the International Dairy Foods Association (IDFA) and the National Milk Producers Federation (NMPF).  These industry groups are asking the FDA to alter the definition of "milk" to include chemical sweeteners such as aspartame and sucralose without listing these additives on the label. While aimed principally at replacing sugar in flavored milks served to school children, the petition also asks for the right to put hidden artificial sweeteners in a host of dairy products including nonfat dried milk(always added to reduced-fat milks), yogurt, cream, half-and-half, sour cream, eggnog and whipping cream. Truly, no conventional dairy product will be safe if the petitioners get their way. To read the petition, click here:https://www.federalregister.gov/articles/2013/02/20/2013-03835/flavored-milk-petition-to-amend-the-standard-of-identity-for-milk-and-17-additional-dairy-products
ACTIONS TO TAKE
Please file a comment athttp://www.regulations.gov/#!submitCo ... -0147-0012 Even if your comment is very short, we need thousands of people letting the government know that granting this petition would be a disaster to our food supply, especially for children.  It’s best to compose your comments before submitting them.  Comments 2000 words or less can be copied and pasted into the comment box.  Longer comments can be attached as a letter.For the required field “Organization Name,” please enter “Citizen.”For "Category," you can use "Individual Consumer"Remember to hit “submit comment” when you are done. You should be taken to another screen that includes a confirmation number for your comment, which is how you know your comment was successfully submitted. The comment period ends on May 21, 2013A petition from a consumer group, SumOfUs, has gathered almost 100,000 signers to oppose this move. To sign this petition, go to sumofus.org.Please circulate this Action Alert to other email groups.
TALKING POINTS
Adding hidden artificial sweeteners to dairy products would hurt the dairy industry by further reducing the numbers of people who could safely consume dairy products.Adding hidden artificial sweeteners to dairy products would generate severe consumer backlash to all conventional dairy products.The FDA lists more than ninety documented symptoms of aspartame toxicity, including abdominal pain, anxiety attacks, brain cancer, breathing difficulties, chronic fatigue, depression, headaches, migraines, dizziness, marked personality changes, memory loss, panic attacks, rapid heartbeat, vision loss and weight gainAspartame releases methanol upon digestion, and methanol poisoning causes headaches, behavioral disturbances and inflammation of the nerves. Another breakdown product of aspartame is poisonous formaldehyde..Thousands of adverse reactions to aspartame have been reported to the FDA, mostly concerned with abnormal brain function, brain tumors, epilepsy and Parkinson’s.Children’s brains are four times more susceptible to damage from excitotoxins like aspartame than those of adults and react with ADD ADHD type symptoms, impaired learning, depression and nausea.Sucralose side effects include rashes, panic attacks, dizziness, numbness, diarrhea, swelling, headaches, cramping and stomach pain.People who are sensitive to aspartame can have life-threatening reactions to it.The proposed regulations restrict our freedom of choice. Industry players who oppose consumers' ability to choose raw milk are now trying to force consumers to consume artificial additives without their knowledge or consent.
Аватар
Гриша Стефанов
Архивар
 
Мнения: 799
Регистриран на: 20 Дек 2012, 13:09

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Владо » 12 Май 2013, 14:59

[Координаторски пост]

Каква трябва да бъде официалната позиция на Хранкооп по отношение на калциевия двухлорид? Как го решаваме това, с гласуване или автоматично приемаме, че искаме продукти без каквито и да било подобни примеси?

В разговор с Милен Христов (ферма Елит) разбрах, че калциевият двухлорид се добавя, за да пресече по-голяма част от белтъците в млякото (т.е. в суроватката да остават още по-малко от тях).

Имаме няколко видни фенове на млечните на Родопа Милк, но при последното ми посещение в Пикадили видях, че всичките им кашкавали и сирена съдържат калциев двухлорид. Това е, което ни спира в момента да ги включим в таблицата и зависи от отговора на въпроса в първото изречение на този пост. Предполагам, че можем да ги включим в таблицата, да обявим, че съдържат калциев двухлорид и всеки да си преценява сам, но предполагам има доста потребители, които не биха обърнали внимание и биха си поръчвали, защото смятат, че Хранкооп гарантира чистота.

Не на последно място искам да подканя потребителите да се интересуват подробно и да изискват всякакви отговори от производителите, тъй като координаторският екип в мнозинството от случаите не може да гарантира абсолютно нищо по отношение на качеството и произхода на продуктите.

Всяка поръчка трябва да се прави с нагласата "Аз лично имам доверие на този производител и си поръчвам от него" или в краен случай "Аз не знам какво точно има в продуките, но си поемам риска, защото алтернативите ми са по-лоши", НО НЕ И "Щом доставя в Хранкооп, значи всичко е супер и си поръчвам".
Аватар
Владо
Координатор
 
Мнения: 1175
Регистриран на: 27 Ное 2012, 12:13

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Гриша Стефанов » 12 Май 2013, 18:44

Последният параграф трябва да е особено ясен за "новите". Много сме далеч от ХК като "сертифицираща" алтернатива...

За к.двухлорида, според мен да се обявява има ли или няма, и хората решават, така насърчаваме ползващите го да вземат пример от неползващите го, защото вторите би трябвало при нас да са по-популярни, аз на Родопа Милк само маслото почитам... но сега при нас вече масло има от поне трима Производители.
Аватар
Гриша Стефанов
Архивар
 
Мнения: 799
Регистриран на: 20 Дек 2012, 13:09

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Yabulka » 12 Май 2013, 20:21

Владо написа:[Координаторски пост]
Не на последно място искам да подканя потребителите да се интересуват подробно и да изискват всякакви отговори от производителите, тъй като координаторският екип в мнозинството от случаите не може да гарантира абсолютно нищо по отношение на качеството и произхода на продуктите.

Това "изискване на всякакви отговори" може ли да засяга и защо са им такива цените? Според мен не. Защото имахме един такъв кофти случай :(.

Аз бих допълнил, да е ясно, че производителите продават директно на всеки един от нас и в този смисъл, гаранцията и отговорността си е на всеки производител поотделно.
Аватар
Yabulka
 
Мнения: 314
Регистриран на: 27 Ное 2012, 00:54

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Боби Димитров » 12 Май 2013, 21:02

Аз лично нямам голяма драма с CaCl2, който в медицината дори се дава като добавка за калциев недостиг. Драмата е с хрупащото сирене. От февр. насам вземах няколко пъти сирене от Равногор (магазинът им е много близо до ХК/офиса). Няколко пъти беше добре, но един път хрупаше. То е ясно, че има CaCl2, но момите в магазина са неведоми и не можаха да обяснят дали има разлики в каквото и да е между таз и оназ партида (напр. ако се прави на ишлеме - различен доставчик).

А въпросния последен параграф ша го включа в правилата на ХК направо.
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 1054
Регистриран на: 27 Ное 2012, 10:27
Местоположение: София

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Петя Николова » 13 Май 2013, 10:46

Според мен е достатъчно да има информация за съдържанието и всеки може да направи своя избор.
Аватар
Петя Николова
Организатор
 
Мнения: 311
Регистриран на: 17 Дек 2012, 12:04
Местоположение: София, Горна баня

Хранителен съвет за маркиране на продуктите в таблиците

Мнениеот elihin » 15 Май 2013, 09:41

Боби Димитров написа: дали има разлики в каквото и да е между таз и оназ партида (напр. ако се прави на ишлеме - различен доставчик).

Имам вила близо до Равногор и преди много често взимахме продукти от тази мандра. Мнението ми е че напоследък продуктите са ги "развалили". В последните години откакто им порасна работата - почнаха да доставят из цялата страна - знам че не всички неща вече се правят в Равногор, примерно киселото мляко последно беше от с. Козарско, което е долу в равнината и няма нищо общо с равногорските крави които пасат в екологично чиста планинска месност. Та, вярвам че и със сиренето е подобен случая - мандрата в Равногор е много малка и не вярвам да има капацитет да снабдява толкова магазини из страната. Следователно, се снабдяват от другаде и брандират "Равногор". Това са си мои лични изводи де. Извинете за лиричното отклонение.

Да добавя, че до този момент не бях се замисляла че продуктите от ферма Елит примерно или от манастирите може да имат примеси! Наистина може би е добре да се отбелязват изрично такива неща в таблицата за поръчки, ако координаторите ги знаят.
Аватар
elihin
Член на Хранкооп София
 
Мнения: 182
Регистриран на: 21 Дек 2012, 18:44

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Никола Стойков » 15 Май 2013, 09:54

Само да поясня, че това: 
В разговор с Милен Христов (ферма Елит) разбрах, че калциевият двухлорид се добавя, за да пресече по-голяма част от белтъците в млякото (т.е. в суроватката да остават още по-малко от тях).
означава, че Милен ни обясни повече за самия калциев двухлорид, а не че има такъв в продуктите му. В тях няма калциев двухлорид и той много държи това да се знае, тъй като за него качеството и натуралността на продуктите е от изключително значение. Същото важи и за Цветелина от "Трите бора" и Веси от "Елата".
Никола Стойков
Координатор
 
Мнения: 604
Регистриран на: 20 Дек 2012, 19:40

Re: Хранителен съвет за маркиране на продуктите в таблиците

Мнениеот Никола Стойков » 15 Май 2013, 10:02

Ели, само да поясня, че това: 
В разговор с Милен Христов (ферма Елит) разбрах, че калциевият двухлорид се добавя, за да пресече по-голяма част от белтъците в млякото (т.е. в суроватката да остават още по-малко от тях).
означава, че Милен ни обясни повече за самия калциев двухлорид, а не че има такъв в продуктите му. В тях няма калциев двухлорид и той много държи това да се знае, тъй като за него качеството и натуралността на продуктите е от изключително значение. Същото важи и за Цветелина от "Трите бора" и Веси от "Елата".
Никола Стойков
Координатор
 
Мнения: 604
Регистриран на: 20 Дек 2012, 19:40

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Гриша Стефанов » 15 Май 2013, 11:40

Много трябва да си ги ценим такива производители. К.двухлорида може да изглежда дребен на глед детайл, но е принципен. Слага се за висок добив, да си намалят цената индустриалците, после обаче идва ред на хидрогенираните растителни масла и подобни, и накрая сиренето е по 3лв на дребно, 'ма не е сирене вече, а "деликатес". А страничните ефекти въобще не са аргумент, аргумент е печалбата...

Нашите не го слагат, и цената им е каквато е (а при нас няма и прекупвач по средата). Аз предпочитам да дам малко повече пари и/или да ям по-малко, но по-истинско сирене.

(Случайно?) същия "аргумент" че се давал за калциев недостиг, го обяснил на жена ми и един от собствениците на новите вериги тип млекарници, хехе... Да не говорим че "логиката" на мен хич не ми действа зарибяващо, то в "медицината" (алопатната) и статини дават против холестерол, неестествени/химични антихистамини с разни странични ефекти за алергии (скоро и ваксини), едно време пиявици са слагали против всички болежки, да не говорим за експериментите с живак, олово и др. в зората на алопатията... експериментите продължават... защо да вярвам, че сега алопатите са по-наясно от преди, когато според тях две-три капки живак само да близна и еди-кво си ще ми мине...

И защо да си купувам сирене с к.двухлорид, като си имаме при нас производители които държат да не го ползват? Това е идеален пример за това, каква е една от важните функции на сдружения като нашето...
Аватар
Гриша Стефанов
Архивар
 
Мнения: 799
Регистриран на: 20 Дек 2012, 13:09

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Петя Николова » 15 Май 2013, 11:44

Така, така .. : )
Аватар
Петя Николова
Организатор
 
Мнения: 311
Регистриран на: 17 Дек 2012, 12:04
Местоположение: София, Горна баня

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Nadine » 02 Окт 2013, 18:00

Здравейте,

Бих желала да се включа в дискусията по повод насъдържанието на CaCl2 в белитесаламурени сирена и кашкавали. Вегетарианец съм и комуникирам с доста български фирмипроизводители на млечни продукти по отн.на това какви закваски използват –
микробиални или от ензими от черва на млекопитащи животни, питала съмсъщо защо се влага CaCl2.Отговорът е винаги един и същ – няма как да се получи твърд продукт. БДС
позволява влагането му, но в определни норми. Доколко тези норми се спазват не
е ясно. Тъй като БДС позволява тази добавка, производителите я влагат спокойно.
Питала съм ги и с какъв произход е CaCl2, т.е от къде се добива, да не би да се извлича от черупкина яйца. И получих следния отговор – това е сол, която се получава от
биохимична реакция на варовик и солна киселина, т.е варовик, който се намира в
скалите и планините, мисля, че хим.наименование е калциев карбонат.

Калциевият карбонат по данни от и-нет не може да се усвои отчовека, и или се изхвърля, или се натрупва някъде – стави, кости, бъбреци. Но
натрупването му в костната система не води до увеличение на костната плътност,
а до шипове например. Лично мен това ме притеснява. В случай, че съответния
продукт е със завишено съдържание на CaCl2 ние може въобще да не го усвоим, и консумирайки го ще синавредим повече отколкото ще си помогнем, защото той ще остане в бъбреците ни
като песъчинки или някъде другаде като отлагане.

Отправих няколко писма до Млечната лаборатория в Университетапо хранителни технологии в гр. Пловдив по повод на това усвоим ли е CaCl2, и до какво водинеговото неусвояване, но нямам отговор на нито едно писмо. Ако има някой от вас
компетентен по тези въпроси, може да вземе отношение, аз не съм нито
микробиолог, нито химик, и това, с което се занимавам е твърде странично от
хран.вкусова промишленост, затова не мога да бъда категорична.

От всичките ми разговори с фирми, единствено топените сиренаГауда и Чедар на фирма Шипка 99 не съдържат CaCl2. Фирмата има щанд в халите, тя е експортно ориентирана,изнася за арабските страни, и в България имат само три обекта -  в Халите, в Първомай и в Бургас. Влагатминимални к-ва CaCl2 присирената и кашкавалите, мисля, че не правят компромис с нормите, защото
покриват сертификати като Halal,и други. По мое мнение техните сирена и кашкавали са с допустими норми, иначе
няма как да пласират продуктите си, твърдят, че всички партиди им се
проверяват.

Техните продукти са с микробиална закваска и са ок. завегетарианци.

Лично аз съм опитвала тези топени сирена, и съм многодоволна, препоръчвам ви ги.Сирене индустриално, никакво не консумирам, а си
пресичам вкъщи домашно прясно мляко ( т.е правя си панир, или прясно сирене),
които купувам сутрин рано от млекари на Пазара на Младост 1. Препоръчвам също
това прясно мляко.

Пресните сирена като cottage cheese не би трябвало да съдържат CaCl2.

Бих желала също да споделя с вас собствените си проучванияпо отн.на хомогенизирането на млеката. Предполагам повечето сте чели
публикациите в и-нет, че чрез хомогенизирането първо се отнема маслеността на
млякото, след което то се осметанява. Така се постига желана масленост.И реално
млякото, което се предлага в търг.мрежа представлява суровтка с разтворена
млечна мазнина. Притеснителното е, че при хомогенизацията мазнините се
окисляват, т.е настъпва процес на гранясване, и те губят своите качества и на
ниво клетка вече не могат да дадат същото както ако не се беше случило това.
Няма кисело или прясно мляко във веригите, което да не е хомогенизирано освен
на Хармоника, но в по-малките магазини има.

Освен домашното прясно мляко, нехомогенизирано е пряснотомляко на Млекаря 75, имат фирмени магазинчета на пазара на Младост 1,
Мусагеница, Х. Димитър, и до х-л Плиска. Цената му е 1,80лв/л, като масленост
на етикета не е упомената,понеже поради това, че не се хомогенизира не може да
се каже каква е, както е издоено, пастьоризират го, но съвсем малко, не UHT например, и го бутилират.Разговарях с тази фирма, от тях имам тази информация.

Кисело мляко, което не е хомогенизирано е също на Млекаря 75с цена 0,89лв/0,5кг, мляко Герзовица, КОС Смолян и на Родопа милк.

Герзовица и КОС Смолян се намират в магазин Кълди Маркет вМладост 1, в Млекарница от село на бул. Мадрид, а Родопа милк  - в техния фирмен магазин на Оборище. Родопамилк е 3,36лв/кг, предлага се в кофички от 1кг, а останалите две са около
1лв/0,4кг. Моля не възприемайте това като реклама, споделям с вас какво съм
установила, но ако вие имате повече инфо за нехомогенизираните млека,
споделете, да обменим опит.

Запитах УХТ Пловдив няколко пъти дали хомогенизацията игранясването влошават качествата на млякото, но не получих отговор. Ако някой
от вас екомпетентен  и по тези въпроси,да сподели мнението сиJ

За тези от вас, които са вегетарианци бих желала да споделя,че от разговорите си с фирмите разбрах кои произвеждат сладко сметанени масла и
кои мандраджийски. Ако маслото е мандраджийско трябва да се внимава, защото
първо се прави кашкавал , и от него се добива масло. Ако закваската на кашкавала
е сирищна, съответното и маслото няма да е ок. за тях. Някои немски масла са
със закваски, и за тях не е ясно дали са ок.Сладко сметанени масла са Драгоданово
– на щанда на Шипка в Халите, Родопа милк, КОС Смолян, Равногор, Млекаря 75.
Фирми, които използват микробилани закваски са Шипка 99, Ем Джей Дериз, Родопа
Милк, Делта Лакт, Равногор, Екко Ф -Карабунар, Дъга, Хаджийски, Тирбул - Олимпус,
мандра Борино, Булдекс – сирена Ралица, сирена Сигмен. Може да консумирате
техните продукти и извари вкл. В изварите също се съдържа CaCl2, но в минимални количества. Незная какво стана с продуктите Frezco,те също бяха с микробиална закваска, но изчезнаха, не ги виждам вече. В „Млекарница
от село“ на Мадрид могат да се намерят много продукти от Родопите, и то от
фирми, които са със затворен цикъл, т.е те отглеждат кравите и си преработват
млякото – Родопа Милк, Борино, Герзовица, има и още но в момента не мога да си
спомня всички фирми.

Извинявам се, в случай, че за някои от вас информацията евече известна. Ако някой реши, може да ми пише, да обменим повече опит за
качествените млечни продукти.

Със здраве и всичко най-добро
Nadine
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 08:44

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Боби Димитров » 02 Окт 2013, 18:47

Привет Надин и благодарности за супер изчерпателното проучване - не вярвам друг тук да е полагал толкова труд в нишата "млечни", но ще се радвам някой да ме опровергае ;)
Аватар
Боби Димитров
Админ
 
Мнения: 1054
Регистриран на: 27 Ное 2012, 10:27
Местоположение: София

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Nadine » 02 Окт 2013, 19:04

Ще се радвам информацията да ви е полезна, и още повече ако някой научен специалист се намеси и да потвърди тези принципни въпроси –
усвояемостта на CaCl2 и как се променят качествата на млякото при хомогенизация.

Ще ви пиша ако се сетя за нещо друго
Nadine
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 08:44

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Гриша Стефанов » 02 Окт 2013, 21:06

Надин, ако искаш да станеш съкооператорка и нямаш кой да те препоръча (което е наше правило, най-вече с цел повече доверие да има помежду ни, а и да има към кой да се обръщат в началото новите за обяснения относно понякога объркващите хранкоопски "процедури") аз те препоръчвам веднага :]

Нищо, че аз съм всеяден (стига да е расло или пасло) и не се уповавам много на науката, която наставнически ни обяснява, както ни каза, че "Отговорът е винаги един и същ – няма как да се получи твърд продукт." при положение че баба ми, дядо ми, и дори аз самия (да спомена само трима, които лично познавам) получаваме "твърд продукт" и без CaCl2 (?!)

Относно хомогенизацията, поне на английски е пълно с материали из Нет-а, но те, пак, понеже са научни (и аз няма как да ги проверя в домашни условия, за разлика от съвсем реалния "твърд продукт" който си правим и изяждаме най-редовно) аз не знам доколко са верни па макар и научни.

Ако решиш/искаш да влезеш в коопа ще ти пратя стари дискусии по темите, които сега нямаш достъп за да видиш, само че със сегашния ти ртегистриран тук във форума ел.адрес на abv.bg не е добре защото използваме много услуги от Гугъл, които изискват да имаш техен account, та е най-добре и лесно да имаш ел.адрес на gmail?
Аватар
Гриша Стефанов
Архивар
 
Мнения: 799
Регистриран на: 20 Дек 2012, 13:09

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Nadine » 03 Окт 2013, 09:05

Привет,

Благодаря за препоръката, не знаех, че е необходима за да сепише във форума. Исках да споделя каквото съм събрала като информация.

Действително така са ми обяснявали от фирмите, че без CaCl2 не може да се получитвърд продукт, щял да се разпадне, на което аз не вярвам. Домашният ми панир
например пред нищо не отстъпва на индустриалните бели саламурени сирена.

Благодаря, ще имам предвид, ако имам нужда от някаквиматериали, ще ви пиша и ще ви дам друг адрес.

До нови срещи във форума
Nadine
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 08:44

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот Гриша Стефанов » 03 Окт 2013, 09:44

Може да пишеш и четеш само в "Свободна зона" на форума, другата, където е много по-интересно :] не я виждат нечленове на коопа.

За к.2хлорида, виж в текущата нишка примерно:

"В разговор с Милен Христов (ферма Елит) разбрах, че калциевият двухлорид се добавя, за да пресече по-голяма част от белтъците в млякото (т.е. в суроватката да остават още по-малко от тях)."

и съпътстващите писаници, то ти сигурно си ги прочела...

Демек, индустриал-мандраджиите го слагат за да си вдигат добивите, ние пък отказваме да го ядем, които имаме достъп до по-добре направени конкурентни продукти:

пак в текущата нишка -- "Милен ни обясни повече за самия калциев двухлорид, а не че има такъв в продуктите му. В тях няма калциев двухлорид и той много държи това да се знае, тъй като за него качеството и натуралността на продуктите е от изключително значение. Същото важи и за Цветелина от "Трите бора" и Веси от "Елата".",

или, още по-добре, си правим каквото можем сами, като ползваме непреработено (камо ли хомогенизирано) чисто, проверено (вкл. и от разните му там "офисни кламери", както някой тук им казват) добито от тучна паша и на чист въздух (вече се оливам...) мляко от нашите си производители, та и за това давай да те правим съкооператорка :]
Аватар
Гриша Стефанов
Архивар
 
Мнения: 799
Регистриран на: 20 Дек 2012, 13:09

Re: Кои са сирената без калциев двухлорид?

Мнениеот hristoya » 14 Фев 2015, 00:29

Винаги се чудя, никое животно не яде мляко повече от няколко месеца след раждането си. Няма значение дали е месоядно, всеядно или тревопасно. Така е по дизайн. И никое животно няма проблем с набавянето но калций. Такива разсъждения правя и за другите “много важни храни” - незаменими амино киселини, омега 3, бла бла бла ....
hristoya
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Фев 2015, 00:22


Назад към Рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

cron